неділю, 27 грудня 2015 р.

Запечена гуска з чорносливом

Багато господинь побоюються масти справу з гускою, тому що вважають, що її важко готувати: і м'ясо жорстке, і запах неприємний, і не пропікається. Але насправді, якщо ви можете запекти шматок свинини, то і з гускою ви впораєтесь. Я пропоную вам досить класичний рецепт гуски з чорносливом, який і готувати просто і фурор святі вам гарантований:)

Інгредієнти:

1 чашка чорносливу без кісточок
1 чашка бренді
7 ст.л. вершкового масла
1 чашка подрібненої цибулі
1 гуска вагою 4,5-5,5 кілограм, потрошена
¼ чашки червоного портвейну
500 г досить жирного свинного фаршу
2 великих яйця
1 ч.л. подрібненого тим'яну
1 зубок часнику
Сіль та перець
500 г подрібнених волоських горіхів
3 чашки курячого бульйону

Спосіб приготування:

У невелику миску викладіть чорнослив та залийте його бренді принаймні на 30 хвилин. Дістаньте чорнослив та подрібніть, а бредні не виливайте.
У пательні розтопіть 3 ст.л. масла, додайте подрібнену цибулю і готуйте на середньому вогні протягом 5 хвилин. Додайте гусячі потрохи і обсмажте з усіх боків доки не перестануть бути рожевими, близько 2-3 хвилин. Додайте портвейн (можна замінити на херес або мадеру) і дайте закипіти, і постійно знімаючи лопаткою все, що пристало до дна пательні, чекайте доки вино майже випарується (близько 2-3 хвилин).
Викладіть суміш до комбайну і дайте трошки охолонути. Додайте фарш, яйця, тим'ян і часник і приправте сіллю та перцем. Збийте суміш на низькій швидкості, щоб потрохи подрібнились і все гарно між собою перемішалось. Додайте до суміші горіхи та чорнослив.
Розігрійте духовку до 220С. Доставте решітку на деко для запікання (беріть глибоке деко, бо жиру буде достатньо). Посоліть гуску з середини та начиніть сумішшю. Отвір можете зафіксувати зубочистками, але краще буде зашити кулінарною ниткою. Зв'яжіть гусячі ніжки разом і викладіть її на решітку грудкою догори. Доставте до духовки та запікайте протягом 15 хвилин, а потім зменшіть температуру до 170С і запікайте 3,5-4,5 години (в залежності від розміру гуски). Кожні 15 хвилин, протягом усього часу запікання, поливайте гусячі грудки ¼ чашкою окропу. Завдяки цьому м'ясо буде ніжним та соковитим. Коли гуска приготувалась - дістаньте з духовки та дайте відпочити 15 хвилин.
Соки, що залишились від гуски перелийте до мірної чашки та зніміть жир. Перелийте їх до глибокої пательні, додайте бренді, що залишився від чорносливу та курячий бульйон. Дайте закипіти і випарюйте, постійно помішуючи, протягом 10 хвилин. Зніміть з вогню та розтопіть у соусі 4 ст.л. вершкового масла. Приправте сіллю та перцем.
Перед подачею розв'яжіть ніжки та зніміть зубочистки чи нитки з гуски. Начинку викладіть на окрему тарілку, а гуску розділіть на шматки.
Подавайте разом з соусом. Смачного!



Немає коментарів:

Дописати коментар