суботу, 9 квітня 2016 р.

Торт з подвійним шоколадним мусом

Попереджаю одразу: часу на приготування цього торту у вас піде чимало, та й назвати його простим я аж ніяк не можу. Але воно того варте на все 100%. Уявіть: перший шар - шоколадний бісквіт, другий - мус з чорного шоколаду, третій - мус з білого шоколаду. Ніжний, кремовий тортик просто тане у роті. Отже, якщо ви хотіли б здивувати гостей на свято - приготуйте цей смачнючий торт:)

Інгредієнти:


Для коржа

300 г чорного шоколаду, подрібнити
4 великих яйця (кімнатної температури)
1/3 чашки цукру
¼ ч.л. солі
1 ч.л. ванільного екстракту
½ чашки вершкового масла (кімнатної температури)

Для мусу з темного шоколаду

300 г чорного шоколаду, подрібнити
1 ½ чашки вершків
1 ч.л. желатину
2 ст.л. холодної води

Для мусу з білого шоколаду

200 г білого шоколаду, подрібнити
1 ½ чашки вершків
1 ч.л. желатину
1 ст.л. холодної води

Спосіб приготування:

Для початку приготуйте корж. Для цього прогрійте духовку до 180С. Підготуйте форму (діаметром 22-25 сантиметрів): застеліть її з середини пергаментом, а зовні старанно закрийте кількома шарами фольги, поставте у більшу форму або пательню у котру налийте 3-4 сантиметри гарячої води. Це потрібно для того, щоб краї коржа залишились м’якими.
Відділіть білки від жовтків. Білки покладіть у велику миску, додайте близько 1/3 цукру і починайте збивати на помірній швидкості. Поступово збільшуючи швидкість збийте білки до пухкої маси, додайте решту цукру, сіль та ванільний екстракт. Продовжуйте збивати до м’яких піків.
Розтопіть шоколад будь-яким зручним для вас способом: у мікрохвильовці або на водяній бані. Додайте вершкове масло і перемішуйте, доки суміш не стане однорідною і трохи не охолоне. Потім обережно додайте жовтки і ще раз перемішайте. Додайте половину збитих білків і обережно, краще за допомогою лопатки, перемішайте. Додайте решту білків і знову перемішайте. В результаті у вас має вийти ніжна, пухка маса. Перелийте її у форму і випікайте протягом 25-30 хвилин, або доки зубочистка не буде виходити чистою.
Готовий корж дістаньте з духовки і дайте охолонути до кімнатної температури на столі, а потім поставте його у холодильник на годину. Корж трохи зменшиться і осяде, але це нормально. Через годину дістаньте корж з холодильника, і обережно вийміть його з форми. Перекладіть на тарілку і зніміть пергаментний папір. Покладіть «кільце» від форми на корж, щоб фіксувати муси.
Для приготування мусу з темного шоколаду у маленькій мисці залийте желатин холодною водою та відставте. Подрібнений шоколад покладіть до великої миски. У каструльці доведіть до кипіння ½ чашки вершків і перелийте їх до шоколаду, залиште на 5 хвилин, щоб шоколад став м’яким і перемішайте до утворення однорідної маси. Якщо шоколад повністю не розтопився - підігрійте суміш і ще раз перемішайте.  Підігрійте желатин на помірному вогні (я ставлю на 10 секунд до мікрохвильовки), перемішайте і перелийте до шоколаду.
Збийте 1 чашку вершків до м’яких піків. ОБЕРЕЖНО!! Не «перебийте» вершки, вони мають залишатись ніжними та пухкими. Перевірте шоколадну суміш: у ній не має бути грудочок, а температура має бути близько 30С. Якщо суміш буде занадто холодною - шоколад застигне, а якщо гарячою - вершки розтануть.
Додайте половину збитих вершків до шоколаду і обережно перемішайте, потім додайте решту вершків і ще раз перемішайте. Не лінуйтесь пройтись лопаткою по дну та стінкам миски, бо там залишається багато шоколаду:)
Викладіть мус на корж і розрівняйте лопаткою. Поставте назад до холодильника.
Мус з білого шоколаду приготуйте так само, як з чорного. Єдине, на що маю звернути вашу увагу, це на те, що білий шоколад топиться значно швидше і легше, ніж чорний. Тому, щоб його не зіпсувати, я заливаю його не щойно закипівшими вершками, а охолодженими протягом 5 хвилин. Тобто, вони мають бути досить гарячими, але не занадто. Перекладіть мус з білого шоколаду на муз з чорного шоколаду і поставте у холодильник мінімум на 4-5 годин, а краще на ніч.
Дістаньте форму з тортом з холодильника. Обережно пройдіться тонким ножем (я ще занурюю його у гарячу воду і витираю, ніж має бути гарячим, але сухим) по краю вздовж форми, щоб відділити муси від бортиків. Обережно розкрийте та зніміть кільце.
Перед подачею можете прикрасити торт шоколадними крихтами, або на ваш смак. Смачного!



Немає коментарів:

Дописати коментар